Καρδιαγγειακή υγεία

Η δυσλιπιδαιμία και κυρίως η αύξηση ολικής και LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι διαταραχή των λιπιδίων του αίματος. Προκαλεί ή επιταχύνει τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, δύο κύριες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Για την πρόληψή της συνιστάται η μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφών και αντίστοιχα αύξηση φυτικών τροφών, πλούσιων σε φυτικές ίνες, μεταξύ των οποίων και τα όσπρια (Καπάνταης).

Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία των οσπρίων στην πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας. Μια συνολική επανεξέταση 26 τέτοιων μελετών έως το 2014 έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου μιας μερίδας οσπρίων μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη περισσότερο απ’ ότι δίαιτες ίσης θερμιδικής αξίας χωρίς όσπρια. Η μείωση που παρατηρήθηκε ήταν 5%, που αντιστοιχεί σε 5–6% μείωση του κινδύνου για μείζονες καρδιαγγειακές παθήσεις.

(Ha et al. 2014).

Αρκετές ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κατανάλωση οσπρίων μειώνει την αρτηριακή πίεση, τόσο στους υγιείς όσο και σε άτομα με αυξημένη πίεση, υπέρβαρα ή με διαβήτη. Εκτιμάται ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση περίπου 160gr οσπρίων σε αντικατάσταση μιας άλλης τροφής, μειώνει τη συστολική πίεση κατά 2,25 mm Hg.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται στη μείωση του βάρους, στην περιεκτικότητα των οσπρίων, σε κάλιο και φυτικές ίνες ή σε άλλα αίτια.

(Viranda et al. 2014)